Το Εργαστήριο Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Μ.Ε.-Α.Π.Θ.)

ς

Το «Εργαστήριο Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας (Ε.Ε.Μ.Ε.)» ιδρύθηκε με την απόφαση αρ. 6296/01.9.2016 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. 3029/22.09.2016 τ. Β’ για να συνεχίσει το έργο του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών που λειτούργησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών από το 1996 έως το 2016).

Η Μουσική Εικονογραφία είναι ο μουσικολογικός κλάδος που αξιοποιεί πληροφορίες για τη μουσική, τα όργανα, τον τρόπο παιξίματος, τους μουσικούς, κυρίως όμως παρέχει στοιχεία για τη θέση και τη σημασία της μουσικής στον πολιτισμικό χώρο κάθε εποχής μέσα από της απεικόνιση της μουσικής σε διάφορες μορφές τέχνης.

Το «Εργαστήριο Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας (Ε.Ε.Μ.Ε.-Α.Π.Θ.)» έχει ως αποστολή:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών, καλλιτεχνικών και ερευνητικών αναγκών της Κατεύθυνσης Μουσικολογίας / Μουσικοπαιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών,
  2. τη συνεργασία με άλλα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών (Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Κινηματογράφου), του Α.Π.Θ. και άλλων Ιδρυμάτων της ημεδαπής/αλλοδαπής σχετικών με κλάδους των ανθρωπιστικών σπουδών.
  3. την ανάπτυξη πρωτογενούς έρευνας στον τομέα της Μουσικής Εικονογραφίας.
  4. την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων που θα αφορούν ειδικότερα θέματα της Μουσικής Εικονογραφίας (συλλογή και αξιοποίηση άγνωστου υλικού από την Ελλάδα, σε αποθήκες Μουσείων, ιδιωτικών συλλογών κ.ά.).
  5. τη συνεργασία με άλλα κέντρα Μουσικής Εικονογραφίας του εξωτερικού για ανταλλαγή υλικού και δράσεων.
  6. τη διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων, με θέματα που εμπίπτουν στο αντικείμενο του Εργαστηρίου και τη συνεργασία με διεθνή fora σε θέματα που αφορούν τη μουσική και τον πολιτισμό.
  7. τη δημοσίευση έντυπου και ψηφιακού υλικού και την πραγματοποίηση επιστημονικών εκδόσεων. Επίσης, την ανάπτυξη ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας (Ε.Ε.Μ.Ε.-Α.Π.Θ.) όπου θα δημοσιεύονται σε ηλεκτρονική μορφή: (α) πληροφορίες για έρευνες και μελέτες που διεξάγονται στα πλαίσια του Εργαστηρίου Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας (Ε.Ε.Μ.Ε.-Α.Π.Θ.) (β) πληροφορίες για πανελλήνιες και διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της Μουσικής Εικονογραφίας και (γ) θα δέχεται προτάσεις, σκέψεις και κριτική σχετικά με θέματα Μουσικής Εικονογραφίας.
  8. τη δημιουργική συνεργασία του Τμήματος με μουσικούς και εν γένει πολιτιστικούς φορείς της πόλης, εντός και εκτός Ελλάδος (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα, Μουσικά Σχολεία, Δήμος κ.ά.) για την προβολή και υποστήριξη μουσικών θεμάτων με εργαλείο την εικόνα και με απώτερο στόχο την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
  9. τη διοργάνωση εκθέσεων στον χώρο της Μουσικής Εικονογραφίας σε ψηφιακή μορφή (εικονικές εκθέσεις στο Διαδίκτυο), αλλά και εκθέσεις με φυσικά αντικείμενα σε συνεργασία με Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού και μέσω αυτών προώθηση και προβολή πολιτισμικών αγαθών της Ελλάδος.
  10. την ανάπτυξη δραστηριότητας και σύνδεσης με διάφορους τομείς της κοινωνίας, με σκοπό την ανάπτυξη και οικονομική ενίσχυση καινοτόμων δράσεων.

Τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται κυρίως το Εργαστήριο Έρευνας Μουσικής Εικονογραφίας (Ε.Ε.Μ.Ε.) είναι τα ακόλουθα επιστημονικά αντικείμενα:

  • Μουσική Εικονογραφία
  • Ιστορική/Συστηματική Μουσικολογία
  • Εθνομουσικολογία
  • Μουσικοπαιδαγωγική
  • Πληροφορική/Ακουστική της μουσικής
  • Αισθητική/φιλοσοφία της μουσικής
  • Εκτέλεση/ερμηνεία της μουσικής
  • Μουσική Σύνθεση

Μέλη:

Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά (Ομότιμη Καθηγήτρια Μουσικής Εικονογραφίας)

Εύη Νίκα Σαμψών (Καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας)

Μαρία Αλεξάνδρου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας με ειδίκευση τη Βυζαντινή Μουσική, Διευθύντρια του Εργαστηρίου)

Αντονία Ρουμπή (Επιστημονική Συνεργάτης)

Βακατάρη Αναστασία (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό Ε.Τ.Ε.Π.)

Πρόσφατα Νέα