Η ψηφιακή βάση δεδομένων ΜΙΤΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από τη στιγμή της ίδρυσής του την άνοιξη του 1996 ως κύριος στόχος της λειτουργίας του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Α.Π.Θ. τέθηκε η συλλογή, τεκμηρίωση και καταλογογράφηση εικονογραφικών πηγών που να αφορούν την ελληνική μουσική, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες.

Η πρώτη μορφή τεκμηρίωσης του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας ήταν χειρόγραφα δελτία, που συνέταξαν φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ως μέρος της διπλωματικής τους εργασίας στον τομέα της Μουσικής Εικονογραφίας, μία πρακτική που έως σήμερα αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα εμπλουτισμού του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας με νέο υλικό. Ταυτόχρονα, μία μικρή ομάδα ερευνητών εργάστηκε για την συλλογή εικονογραφικού υλικού από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητας προχωρώντας στην αποδελτίωση του CorpusVasorumAntiquorum, καταλόγων μουσείων και άλλων πηγών.

Γρήγορα έγινε φανερή η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός εργαλείου διαχείρισης αυτή της πληροφορίας. Έτσι, ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας δημιουργήθηκεμία ψηφιακή βάση δεδομένων μουσικής εικονογραφίας, η οποία ονομάστηκε ΜΙΤΟΣ, καθώς οι λειτουργίες της αποτελούν το νήμα που μας επιτρέπει να βρούμε τον δρόμο μας μέσα στο λαβύρινθο των πληροφοριών που περιέχει. Η δομή και οι λειτουργίες της ψηφιακής βάσης δεδομένων ΜΙΤΟΣ επιτρέπουν στον χρήση να συστηματοποιήσει τις εγγραφέςτου σύμφωνα με τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν, είτε αυτά αφορούν το αντικείμενο πάνω στο οποίο αποτυπώνεται με εικαστικά μέσα η εκτέλεση μουσική πράξη, είτε και τις εικονογραφικές και μουσικές παραμέτρους της κάθε παράστασης.

Ο ΜΙΤΟΣ δέχθηκε την πρώτη του εγγραφή τον Μάιο του 1996. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο σχεδιασμός και οι λειτουργικές δυνατότητες της ψηφιακής βάσης δεδομένων του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας αναθεωρήθηκαν επανειλημμένα ώστε να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις που προέκυψαν συνεχώς από την επέκταση της καταλογογράφησης, η οποία συμπεριέλαβε σταδιακά ένα ευρύ φάσμα σχετικού εικονογραφικού υλικού αλλά και γραμματειακές πηγές. Σήμερα συγκεντρώνει περίπου10.000 εγγραφές εικονογραφικού υλικού και φιλολογικών πηγών, που προέρχονται από την Ελλάδα και τον χώρο επιρροής της και χρονολογείται από την προϊστορική περίοδο έως τον 20 αιώνα.

Πρόσφατα Νέα