Ερευνητικά Προγράμματα

2016-2017     Ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μουσικά τεκμήρια για τον τρόπο παιξίματος στην κλασική Ελλάδα» (κωδ. 93576) που χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ (επιστημονικώς υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά). Στόχος του προγράμματος η συγκέντρωση, καταλογογράφηση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων ΜΙΤΟΣ εικονογραφικού υλικού που συνδέεται με τις χειρονομίες εκτέλεσης μουσικών οργάνων κατά την αρχαιότητα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύντομη μελέτη και δημιουργία παρουσίασης (powerpoint).

2014-2015     Ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μουσικά τεκμήρια από τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας» (κωδ. 90793) που χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ (επιστημονικώς υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά). Στόχος του προγράμματος η συγκέντρωση, καταλογογράφηση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων ΜΙΤΟΣ εικονογραφικού υλικού προέρχεται από τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύντομη μελέτη σχετικά με τους εικονογραφικούς συσχετισμούς που διαπιστώνονται στη μουσική εικονογραφία των Ιταλικών αποικιών και της Μεγάλης Ελλάδας και δημιουργία σχετικήςπαρουσίασης(powerpoint).

2005-2010     Ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας» (κωδ. 80098) που χρηματοτήθηκε από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Επιστημονικώς Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά). Το πρόγραμμα αφορούσε στην συλλογή, καταλογογράφηση και καταχώρηση εικονογραφικού υλικού στην ηλεκτρονική βάση ΜΙΤΟΣ του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίαςκαι Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και την διδακτική υποστήριξη των μαθημάτων μουσικής εικονογραφίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

2004-2009     Πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα για τα ελληνικά μουσικά όργανα του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στόχοι του προγράμματος ήταν: α) η διερεύνηση της μορφής, χρήσης και παρουσίας των μουσικών οργάνων στο ελλαδικό χώρο από την προϊστορική περίοδο έως τους νεότερους χρόνους με βάση εικονογραφικές και φιλολογικές πηγές, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από πολυμελή ομάδα ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων (μουσικολογία, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, φιλολογία) και καταχωρήθηκαν στην ψηφιακή βάση δεδομένων του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας από τους συνεργάτες του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας, β) η δημιουργία εξωτερικής βάσης δεδομένων, που περιλαμβάνει τις εγγραφές που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος, η οποία από τον Ιανουάριο του 2010 είναι επισκέψιμη στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Αθήνα και γ) η προετοιμασία και παράδοση σε ετοιμότυπη μορφή έκδοσης σχετικής με τα ελληνικά μουσικά όργανα.

2002-2004     Ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η μουσική και ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα»(κωδ. 20892) που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Επιστημονικών Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά). Το ερευνητικό αφορούσε στην συλλογή και επεξεργασία υλικού για προετοιμασία έκθεσης στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

2002-2003     Ερευνητικό πρόγραμμα «Images of Music – A Cultural Heritage», το οποίο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Culture 2000) και πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή φορέων από όλη την Ευρώπη. Στόχος του προγράμματος η δημιουργία ενός διεθνούς ηλεκτρονικού δικτύου που να συνδέει τα ψηφιακά αρχεία μουσικής εικονογραφίας ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων. Για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκαν τρεις εικονικές εκθέσεις στο διαδίκτυο με την συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων φορέων αφιερωμένες στις εξής θεματικές ενότητες:

Ι. “Sacred Music :Image and Reality” (ΔιοργάνωσηUniversitàdi Venezia, Dipartimento di StoriadelleArti)

ΙΙ. “Rhythm in Music and Dance (Διοργάνωση Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

ΙΙΙ. “Musical Myths :From Antiquity to Modern Times (Διοργάνωση Centre d’ Etudes Supérieures de la Renaissance (C.E.S.R.), Universitéde Tours).

Γενική επιστημονική εποπτεία: TilmanSeebass, επιστημονικώς υπεύθυνη για την Ελλάδα: Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά.

2001-2004     Ερευνητικό πρόγραμμα για την επανέκθεση του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Επιστημονικώς υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, Στόχος του προγράμματοςη συγκέντρωση, καταλογογράφηση και τεκμηρίωση παραστάσεων μουσικής εικονογραφίας και ιδιαίτερα οργάνων για την επιστημονική τεκμηρίωση της επανέκθεσης του Μουσείου.

1999-2000     Ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κωδ. 7676) με τίτλο «Γραπτά και εικονογραφικά τεκμήρια της αρχαίας ελληνικής μουσικής». Επιστημονικώς υπεύθυνος: Θέμελης Δημήτριος. Στόχος του προγράμματος η συγκέντρωση, καταλογογράφηση και καταχώρηση εικονογραφικού υλικού στην ψηφιακή βάση δεδομένων του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας ΑΠΘ.

Πρόσφατα Νέα